Wat we de afgelopen 7 handelsdagen hebben gezien, is sinds 2000 maar 19 gebeurd: 7 keer op rij hoger sluiten. De kans dat we 8 keer op rij hoger sluiten is….0.18%.  Iedereen kan dat met een rekenmachine uitrekenen, maar bijna niemand doet het. Want tja, het is ook wel even lekker om vrolijk door te stijgen, na de pijnlijke bleeders van eind vorig jaar. Het voelt nu eindelijk weer eens goed.

Het gevaar van gevoel
Helaas. Uiteindelijk verlies je geld, als je op gevoel handelt. Het overkomt veel beleggers. Eigenlijk heel opmerkelijk, want we willen wèl precies weten of een beursgenoteerd bedrijf alle cijfers goed op orde heeft, maar voor onze eigen beleggingsbeslissingen gaan we op ons gevoel af.

AEX voelt wel goed. Toch?
Een tweede gevoelskwestie is het idee dat je wel goed zit als je de AEX volgt. Dan kan er ten slotte niet zoveel gebeuren. Dat gevoel klopt dan weer wel, want de index heeft er 19 jaar over gedaan om van 675 (in 2000) naar 535 punten (op 7 februari 2019) te zakken. Dat is inderdaad een daling van 20%.

We moeten aan de rekenmachine
Dan de beleggingsbeslissing zelf. Kopen, verkopen, blijven zitten…wat is wijsheid in een markt die al 7 dagen op rij hoger sluit? Emoties zijn zelden een goede raadgever, omdat ze voorbij gaan aan de cijfers. Ook vanuit de media komen emoties op ons af, meestal in de vorm van infotainment. Heerlijk om naar te kijken, maar u zult daarnaast toch echt zelf (nog meer) aan de rekenmachine moeten.

Alle emoties op een stokje
Wat ons betreft gaat het bij beleggen om berekening van kansen, rendementen en risico’s. Dat maakt zichtbaar, dat de kans dat de AEX 8 dagen op rij hoger sluit, 0,18% is. Nog even terug naar het begin: sinds 2000 is het 19 keer voorgekomen dat we 7 dagen op rij hoger sloten. Wat gebeurde er die 19 keer in de dagen ná dat 7-daags ritje omhoog? Dan zien we dat we gemiddeld op de 5e handelsdag na het 7-daags ritje met een 0,24% lagere slotkoers zaten. Met aan de onderkant een 3,23% daling van de slotkoers en aan de bovenkant een 2,19% stijging van de slotkoers.

Statistische kansberekening is niet eenvoudig, maar het is de moeite waard.